ANSI FL1 STANDARDEN

Det kan være svært at gennemskue de mange begreber der findes, når man skal vælge den rette lygte, og endnu sværere, at sammenligne lygterne fra de forskellige producenter.  Problemet er, at der ikke har været nogen standardiseret måde, at teste lygterne på, samt at der bliver brugt en række forskellige begreber som watt, candela og lumen til at måle lyseffekten.

En gruppe af de førende virksomheder i lygtebranchen gik derfor sammen om at udvikle en standard for, hvordan man angiver specifikationerne på lygterne. Dette resulterede i 2009 til vedtagelsen af en ANSI-godkendt (American National Standards Institute) teststandard kaldet ANSI FL1. 

Tests, der følger denne standard betyder helt ens  testmetoder under kontrollerede laboratorieforhold, så lygter testet efter ANSI Fl1 lettere kan sammenlignes. 

Nedenfor er de ikoner, der bruges ved FL1 tests sammen med en forklaring af, hvad de specifikt dækker over.

Lyseffekt / Lysudbytte

Lyseffekten måles i lumen. Lumen er blevet den mest almindeligt anvendte måleenhed, når man angiver det samlede lysudbytte i bærbare lygter, som fx lommelygter, pandelamper og lanterner. Watt er derimod en måling af strømforbruget, og fortæller ikke noget om, hvor kraftigt lygten lyser. Med den super effektive LED-teknologi, der findes i dag, kan man således sagtens have en 1 watt LED lommelygte med et større lysudbytte, end en lommelygte med et højere watt-forbrug, da der kan være stor forskel på, hvor effektiv selve lyskilden er. 

beamdist_single_801.jpg

Lysdistance

Afstanden, målt i meter, hvor lyset stadig giver en brugbar mængde lys, målt ved 0,25 lux. (0,25 lux svarer omtrent til den mængde lys, der er ved fuldmåne "på en klar nat, målt på et åbent område som fx en mark.").

runtime-single_80.jpg

Batteri tid

Hvor lang tid lygten kan lyse. Testet, med friske batterier, fra 30 sekunder efter lyset er tændt, indtil lysstyrken når ned på 10 % af den første måling.

Lysstråleintensitet

Det kraftigste punkt i lysstrålen målt i candela. Candela er den moderne måleenhed for lysstråleintensitet, som erstatter den tidligere anvendte enhed kaldet candelepower. Selvom candlepower blev erstattet af måleenheden candela i 1948, er der dog stadig nogle producenter som anvender denne.

impact-single_8.jpg

Stødsikker

Den højde, målt i meter, hvorfra lygten kan falde på hærdet beton, og stadig fungere korrekt. De testede lygter må efterfølgende ikke have nogen synlige skader, og skal være fuldt funktionelle, for at kunne modtage dette mærke.

Vandafvisende

Dette ikon viser, at lygten er vandafvisende efter IPX4 standarden.  Dette betyder, at lygten er testet mod vandsprøjt fra alle vinkler i mindst 5 minutter ved et bestemt vandtryk.
Denne test udføres efter at fald-testen er gennemført, for at sikre at vandtætheden afprøves under så realistiske forhold som muligt.

Kort sagt, så kan lygter med dette ikon tåle at blive brugt i regnvejr, men ikke at blive nedsunket i vand.

submersion-single_80.jpg

Vandtæthed

Dette symbol angiver den dybde, målt i meter, lygten kan tåle at blive nedsænket i vand. Lygter som tildeles dette ikon har en vandtæthed på minimum IPX7 niveau. Dette betyder, at lygten har været nedsænket på mindst på 1 meters dybde i 30 minutter. Denne test udføres efter at fald-testen er gennemført, for at sikre at vandtætheden afprøves under så realistiske forhold som muligt.Hold øje med ANSI FL1 og ikonerne

ANSI FL1 gør det meget lettere og sikrere for dig at sammenligne lygter, så du kan finde den rigtige, hvad end  du leder efter en lygte til værkstedet, camping- eller teltturen, til nødbelysning, eller til brug på krævende arbejde dag ud og dag ind. Så kig efter ANSI FL1, når skal finde din næste lommelygte, pandelygte, eller lanterne. Eller endnu bedre; kig efter COAST.